Kvalitetne sadnice jabuke za proljetnu sadnju

Vijesti - Voćarstvo

Šef Zavoda za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske Nada Zavišić izjavila je danas Srni da je u toku prodaja kvalitetnih sadnica jabuke za proljetnu sadnju po cijeni od dvije KM.

"Trenutno na ekonomiji Poljoprivrednog instituta Republike Srpske imamo kvalitetne sadnice jabuke, a ostalo je veoma malo sadnica šljive i breskve, čija je cijena tri i po KM", rekla je Zavišićeva.

Ona je navela da Poljoprivredni institut ima bolju ponudu za jesenju sadnju.

"Prednost jesenje sadnje je višestruka, a prije svega proizvođači imaju veći izbor kvalitetnog sadnog materijala, prijem sadnica je znatno bolji, a i ranije počinje vegetacija zasađenih sadnica", pojasnila je Zavišićeva.

Ona je navela da stručnjaci Poljoprivrednog instituta Republike Srpske prilikom kupovine sadnica daju savjete o sadnji, izboru sorte i agrotehnici.

"Prije zasnivanja zasada, odnosno same sadnje, poljoprivredni proizvođači bi trebalo obavezno da izvrše analizu plodnosti zemljišta i na osnovu preporuka stručnjaka Instituta izvrše đubrenje, te nakon toga duboko oranje", dodala je Zavišićeva.

Izvor: Nezavisne.comFoto priče

Šaptač patkama: Svakodnevno kupim jedan hljeb i obilazim riječne obale u gradu

Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku, koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.
Opširnije... Link