Baner

Proizvodnja maline ima perspektivu

Vijesti - Voćarstvo

Proizvodnja maline na području opštine Novi Grad, ali i cijele Republike Srpske, ima perspektivu zbog odgovarajućih klimatskih uslova i obezbijeđenog tržišta, istaknuto je na predavanju proizvođačima maline u Blagaju kod Novog Grada.

Od prije dvije godine Zemljoradnička zadruga u Blagaju pokrenula je kooperativnu proizvodnju maline i trenutno pod zasadima ima 36 dunuma, a u planu je i povećanje proizvodnje.

Zadruga od ove godine, prema riječima direktora Hasana Žmirića, očekuje prinos od 12 do 15 tona, a naredne, u punoj rodnosti, oko 50 tona maline.

Skladištenje maline za kooperante neće predstavljati problem, jer Zadruga ima hladnjaču. Žmirić ističe da je tržište obezbijeđeno, tako da plasman ne treba da brine proizvođače.

Profesor Adnan Maličević rekao je da je proizvodnja maline perspektivna i rentabilna, jer je otkupna cijena kilograma tri KM, a kilograma jabuke pola KM.

Prema njegovim riječima, malina će u budućnosti predstavljati prelazno rješenje dok se ne odabere kultura koja bi na našim prostorima razvila voćarstvo u punom obimu.

Maličević je na predavanju naglasio da je za uzgoj maline neophodno obezbijediti dovoljne količine vode i znati obaviti odgovarajuće agrotehničke mjere.

„Vremenski uslovi danas pokazuju da su biljke u fazi koja nije uobičajena za ovaj period, što znači da u budućnosti treba tražiti kulture koje više puta tokom godine donose rod“, istakao je Maličević.

Izvor: Capital.ba

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link