Zemljoradnička zadruga Srebrenica od lokalnih proizvođača otkupila 500 tona maline i kupine

Vijesti - Voćarstvo

Zemljoradnička zadruga Srebrenica uspješno završava ovu godinu, a od lokalnih proizvođača je otkupljeno oko 500 tona maline i kupine, potvrdio je Ivan Todić, direktor Zemljoradničke zadruge Srebrenica.

Kako kaže, tokom ove godine su imali oko 80 do 90 tona sopstvene proizvodnje uz kooperante sa kojima su sarađivali.

"Mislim da smo relativno uspješno realizovali ovu godinu. Proširili smo i proizvodnju sadnica maline i kupine. Uglavnom smo radili na lokalnom nivou, Srebrenice, Bratunca, ali i jednim dijelom Skelana. Jedan dio robe je rađen i iz Zvornika i Milića. Svu robu koju smo ove godine zamrzavali smo plasirali partnerskoj firmi “Mondi” iz Kraljeva koja je dio grupacije “Lameks” iz Velike Britanije", istakao je Todić.

Naglasio je da su se ove godine potrudili da pozitivno posluju,  te da su od lokalnih proizvođača otkupili oko 500 tona maline i kupine.

"S obzirom da se radi o poljoprivrednoj proizvodnji, radi se o proizvodima koji su na berzi i možemo reći da smo uspjeli da plasiramo svu robu koju smo otkupili. U tom kontekstu mogu reći da je uspješna godina", tvrdi Todić.

Plantaže jagodičastog voća, uglavnom malina i kupina, nižu se na velikom području općine Srebrenica.

Povratnici, ali i Zemljoradnička zadruga koju je 2002. godine osnovalo osam poljoprivrednika, imali su pomoć i stranih vlada i međunarodnih organizacija koji im s vremena na vrijeme osiguravaju sjeme ili neke druge potrepštine. Ovaj posao bukvalno je ujedinio ljude tog kraja koji ne gube nadu u život u Srebrenici.


Izvor:
Biznis.ba

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link