Održana praktična radionica "Zelena rezidba voćaka" na oglednoj farmi Nešto Više

Vijesti - Voćarstvo

Pod rukovodstvom doc. dr. Jasmine Aliman, jučer je započeo proces ljetne rezidbe voćnjaka na oglednoj farmi Udruženja građana Nešto Više u Humilišanima, u ranim jutarnjim satima.

Dok su se voćke orezivale učesnici su se upoznali sa novim terminima kao što su "pinciranje" i "rovašenje", naučili kako povezati grane da se usmjere tako da ne ometaju ostale grane na stablu te da se bolje razvijaju i daju više ploda (gumiranom trakom ili tegovima, ili improvizirajući na razne načine - bocama, letvama, čačkalicama i sl.), kako prepoznati koje grane treba da se odstrane ili skrate tokom ljetne rezidbe, kakve su osnovne razlike između koštičavog i jabučastog voća, kakav razmak između grana na provodnici treba da bude, itd.

Locirano je nekolicina stabala koja se nažalost trebaju ukloniti iz voćnjaka: samo mjesto treba da se dezinficira prije nego se posade nove voćke ove jeseni. Učesnici su mogli da nauče o bolestima i štetnicima čija su djelovanja i posljedice mogli vidjeti u voćnjaku. Doc. dr. Aliman je preporučila da, nakon što se rezidba završi, kombinira organska prihranu i zaštita, te da se voćke tretiraju folijarno. Naredna (zimska) rezidba na oglednoj farmi će se organizirati u kasnu zimu ili početak proljeća, kada će se odstraniti i neke deblje grane koje se sada ne smiju dirati.
Današnji dio ljetna rezidbe je obavljen na 20ak stabala, a posao se nastavlja i narednih dana na ostalim voćkama (osim smokava za koje se ljetna rezidba ne preporučuje).

UG "Nešto Više" zahvaljuje svojim vrijednim volonterima koji su im se ovoga jutra pridružili i radili na obrezivanju, bez obzira na visoke temperature. Uz voditeljicu radionice, osoblje Udruženja učilo je i od volontera, jer se radi o mladim agronomima sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru.

Radionica je dio aktivnosti projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini kojeg sprovodi UG "Nešto Više", a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

 

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link