Vraća se bescarinski izvoz hrvatske robe u BiH?

Vijesti - EU

Tokom ove sedmice se očekuju pregovori između BiH i Evropske komisije, zahvaljujući kojima bi se ponovo, nakon više od dvije godine, uspostavio bescarinski izvoz hrvatske robe u BiH, odnosno nastavila tradicionalna trgovina.

To je jedan od preduvjeta za nastavak pregovora BiH o ulasku u EU, jer bez toga ne možemo podnijeti zahtjev za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Uniji. Ne uvede li se ponovno bescarinska trgovina s Hrvatskom, od 1. januara iduće godine BiH više neće imati pravo na bescarinski izvoz nekih svojih poljoprivrednih proizvoda u EU, prvenstveno voća i povrća.

Do ulaska u EU u julu 2013. godine Hrvatska je bila dio CEFTA-e, odnosno slobodnog trgovinskog udruženja zemalja u regiji, u koje je robu izvozila bez plaćanja carina. Ulaskom u EU izgubila je te povlastice, no od BiH je, kao i od drugih zemalja CEFTA-e, trebala dobiti pravo bescarinskog izvoza kakvo imaju druge države-članice EU-a.

Za razliku od Srbije i drugih zemalja CEFTA-e, koje su bescarinski izvoz odobrile, vlasti u Sarajevu tome se opiru više od dvije godine, napominjući kako će hrvatski proizvodi na njihovom tržištu ugroziti BiH prehrambeni odnosno poljoprivredni sektor.

Uspije li Evropska komisija s BiH vlastima ponovno dogovoriti tradicionalnu trgovinu s Hrvatskom, očekuje se da će izvoznici vratiti puno do onoga što je unatrag dvije godine izgubljeno. Primjerice, dok je 2012. godine, kad je Hrvatska bila u CEFTA-i, u BiH izvezeno hrvatske robe u vrijednosti 1,1 milijardi eura, a iz BiH u Hrvatsku uvezeno 580 milijuna eura, već godinu dana kasnije, nakon što je Hrvatska u srpnju 2013. ušla u EU, u BiH su izvezli 978 milijuna eura, a iz nje uvezli 600 milijuna. Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da su u prvih devet mjeseci u BiH izvezli robe u vrijednosti 932 milijuna eura, a iz BiH uvezli 373 milijuna. To znači da bi do kraja godine situacija u korist izvoza u BiH mogla biti nešto bolja nego lani.

U ovotjednim pregovorima BiH se nada s Europskom komisijom postići kompromisni sporazum kojim bi barem donekle zaštitili domaću proizvodnju, kazao je za »Dnevni avaz« Hamdo Tinjak, tajnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i njen glavni pregovarač s Evropskom komisijom.

BiH će tražiti da joj Evropska komisija poveća već postojeće kvote za izvoz šećera, vina i ribe u zemlje EU, te da nam odobri izvoz mesa peradi, jaja i meda. Šećer, vino i ribu smo u najvećoj mjeri do 2013. izvozili upravo u Hrvatsku, zbog čega će se i zahtijevati da se dozvoli povećanje izvoznih kvota.

Izvor:
Akta.ba

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link