Baner

Vraća se bescarinski izvoz hrvatske robe u BiH?

Vijesti - EU

Tokom ove sedmice se očekuju pregovori između BiH i Evropske komisije, zahvaljujući kojima bi se ponovo, nakon više od dvije godine, uspostavio bescarinski izvoz hrvatske robe u BiH, odnosno nastavila tradicionalna trgovina.

To je jedan od preduvjeta za nastavak pregovora BiH o ulasku u EU, jer bez toga ne možemo podnijeti zahtjev za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Uniji. Ne uvede li se ponovno bescarinska trgovina s Hrvatskom, od 1. januara iduće godine BiH više neće imati pravo na bescarinski izvoz nekih svojih poljoprivrednih proizvoda u EU, prvenstveno voća i povrća.

Do ulaska u EU u julu 2013. godine Hrvatska je bila dio CEFTA-e, odnosno slobodnog trgovinskog udruženja zemalja u regiji, u koje je robu izvozila bez plaćanja carina. Ulaskom u EU izgubila je te povlastice, no od BiH je, kao i od drugih zemalja CEFTA-e, trebala dobiti pravo bescarinskog izvoza kakvo imaju druge države-članice EU-a.

Za razliku od Srbije i drugih zemalja CEFTA-e, koje su bescarinski izvoz odobrile, vlasti u Sarajevu tome se opiru više od dvije godine, napominjući kako će hrvatski proizvodi na njihovom tržištu ugroziti BiH prehrambeni odnosno poljoprivredni sektor.

Uspije li Evropska komisija s BiH vlastima ponovno dogovoriti tradicionalnu trgovinu s Hrvatskom, očekuje se da će izvoznici vratiti puno do onoga što je unatrag dvije godine izgubljeno. Primjerice, dok je 2012. godine, kad je Hrvatska bila u CEFTA-i, u BiH izvezeno hrvatske robe u vrijednosti 1,1 milijardi eura, a iz BiH u Hrvatsku uvezeno 580 milijuna eura, već godinu dana kasnije, nakon što je Hrvatska u srpnju 2013. ušla u EU, u BiH su izvezli 978 milijuna eura, a iz nje uvezli 600 milijuna. Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da su u prvih devet mjeseci u BiH izvezli robe u vrijednosti 932 milijuna eura, a iz BiH uvezli 373 milijuna. To znači da bi do kraja godine situacija u korist izvoza u BiH mogla biti nešto bolja nego lani.

U ovotjednim pregovorima BiH se nada s Europskom komisijom postići kompromisni sporazum kojim bi barem donekle zaštitili domaću proizvodnju, kazao je za »Dnevni avaz« Hamdo Tinjak, tajnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i njen glavni pregovarač s Evropskom komisijom.

BiH će tražiti da joj Evropska komisija poveća već postojeće kvote za izvoz šećera, vina i ribe u zemlje EU, te da nam odobri izvoz mesa peradi, jaja i meda. Šećer, vino i ribu smo u najvećoj mjeri do 2013. izvozili upravo u Hrvatsku, zbog čega će se i zahtijevati da se dozvoli povećanje izvoznih kvota.

Izvor:
Akta.ba

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link