Apel da se spriječe principi tradicionalne trgovine

Vijesti - EU

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske apelovao je na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da ne dozvoli primjenu takozvanih principa tradicionalne trgovine.

Iz Saveza su upozorili na pritiske EU i Hrvatske u vezi sa principima tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, što bi, kako navode, širom otvorilo vrata za uvoz za sve članice EU i uništilo domaće poljoprivrednike i prerađivače.

U Savezu podsjećaju da su od bescarinskog uvoza zaštićeni mlijeko i mliječni proizvodi, konzumna jaja, meso i mesne prerađevine, određene vrste voća i povrća, kao i njihove prerađevine, cigarete, te određene vrste alkoholnih pića.

"Dakle, upravo okosnica naše primarne i prerađivačke proizvodnje. Kako je Hrvatska u međuvremenu ušla u EU, primjenu bescarinskih kvota koje je ranije imala ta zemlja, a koje bi sad vrijedile za cijelu EU, dosada smo uspješno odbijali zbog ogromnih gubitaka koji bi uslijedili", navedeno je u saopštenju.

U Savezu smatraju da to ne bi bili samo gubici nego potpuna propast domaćih poljoprivrednika, a naročito mljekarskog sektora koji bi bio prvi na udaru i definitivno nepovratno uništen.

"Ne zaboravimo i štete koje bi pretrpjeli naši povrtari i voćari zbog uvoza. Da napomenemo, riječ je o vrijednosti izvezenog voća i povrća od oko pet miliona KM. Smatramo da bi daleko bolje bilo iz budžeta subvencionirati ovaj iznos, što bi bilo i daleko ekonomski isplativije u odnosu na direktnu štetu uvozom bez carine u iznosu od oko 200 miliona KM", smatraju u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

Iz Saveza su izrazili punu podršku Ministarstvu spoljne trgovine BiH u, kako su naveli, očuvanju domaće poljoprivrede kao jedinog iskrenog garanta zdrave ishrane domaćeg stanovništva i njegovom biološkom i ekonomskom opstanku.

Izvor: Srna

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link