Baner

Apel da se spriječe principi tradicionalne trgovine

Vijesti - EU

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske apelovao je na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da ne dozvoli primjenu takozvanih principa tradicionalne trgovine.

Iz Saveza su upozorili na pritiske EU i Hrvatske u vezi sa principima tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, što bi, kako navode, širom otvorilo vrata za uvoz za sve članice EU i uništilo domaće poljoprivrednike i prerađivače.

U Savezu podsjećaju da su od bescarinskog uvoza zaštićeni mlijeko i mliječni proizvodi, konzumna jaja, meso i mesne prerađevine, određene vrste voća i povrća, kao i njihove prerađevine, cigarete, te određene vrste alkoholnih pića.

"Dakle, upravo okosnica naše primarne i prerađivačke proizvodnje. Kako je Hrvatska u međuvremenu ušla u EU, primjenu bescarinskih kvota koje je ranije imala ta zemlja, a koje bi sad vrijedile za cijelu EU, dosada smo uspješno odbijali zbog ogromnih gubitaka koji bi uslijedili", navedeno je u saopštenju.

U Savezu smatraju da to ne bi bili samo gubici nego potpuna propast domaćih poljoprivrednika, a naročito mljekarskog sektora koji bi bio prvi na udaru i definitivno nepovratno uništen.

"Ne zaboravimo i štete koje bi pretrpjeli naši povrtari i voćari zbog uvoza. Da napomenemo, riječ je o vrijednosti izvezenog voća i povrća od oko pet miliona KM. Smatramo da bi daleko bolje bilo iz budžeta subvencionirati ovaj iznos, što bi bilo i daleko ekonomski isplativije u odnosu na direktnu štetu uvozom bez carine u iznosu od oko 200 miliona KM", smatraju u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

Iz Saveza su izrazili punu podršku Ministarstvu spoljne trgovine BiH u, kako su naveli, očuvanju domaće poljoprivrede kao jedinog iskrenog garanta zdrave ishrane domaćeg stanovništva i njegovom biološkom i ekonomskom opstanku.

Izvor: Srna

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link