Lincura

Lijepo je znati - Korisno...

ImageKao ljekovita biljka, lincura se vijekovima koristi u narodnoj medicini, ali se njena ljekovita svojstva primjenjuju i u savremenoj medicini.

U našim krajevima lincura se zove i srdačica ili trava od srca, gencijana košutnik, licijan, lecijan, ravet, ravan... Ranije se lincura koristila kao odličan lijek protiv kuge.

ImagePoznato je da su lincuru kao lijek koristili i Iliri. Zbog ljekovitih osobina (i popularnosti), u našim krajevima je ranijih godina lincura nemilosrdno eksploatisana kao ljekovita trava, tako da je u nekim krajevima postala rijetkost. Zbog toga je lincura u našim krajevima i susjednim zemljama zakonom zaštićena kako bi se očuvala. Za potrebe prerade lincura se u novije vrijeme uzgaja u baštama, ali i na livadama kao industrijsko bilje. Kod nas je najviše ima u brdima, planinskim pašnjacima ili pored grmlja.

Lincura (Gentiana lutea) je višegodišnja biljka koja izrasta do oko jednog metra. Stabljika je okrugla i šuplja, sa svijetložutim cvjetovima, dok je korijen razgranat i dugačak.

Zbog ljekovitih sastojaka koristi se sušen korijen (cio, komadići ili mljeveni prah od korijena). Korijen je gorkog oporog ukusa, a u većim količinama, zbog prevelike gorčine, može škoditi organizmu.Sastav

Lincura sadrži sljedeće ljekovite supstance:


Ljekovito dejstvo

Lincura se koristi u sljedećim slučajevima kao lijek ili kao pomoćna terapija:


Upotreba lincure kao ljekovite biljke

Korijen se osuši pa se po potrebi sjecka ili melje u prah, a od njega se spravljaju čajevi ili premazi; pored toga, dodaje se u vino ili rakiju. Lincura je ljekovita, ali u manjim količinama.

Pored upotrebe u farmaciji i medicini, koristi se kao dodatak čajevima ili dodatak vinu ili rakiji (za probleme sa organima za varenje).

Lincura se najviše koristi za liječenje organa za varenje (stimuliše rad želuca i pražnjenje žuči), ili kao obloga za uklanjanje hematoma (modrica i podliva).

Izvor: Krstarica