Uzgoj jabuke

Savjeti stručnjaka - Korisni savjeti

Index ÄŤlanka
Uzgoj jabuke
Stranica 2
Sve stranice
ImageDok se nauka još muči da otkrije sve tajanstvene supstance koje su jabuku uzdigle na visoko i počasno mjesto, historija ljudskog društva pamti da je još od Adama i Eve pa sve do danas bila simbol zdravlja i ljepote ...


Jabuka se ubraja u sam vrh onog voća koje ne samo da je od najveće koristi po zdravlje već koje obećava i dugovječnu mladost. Jabuka je idealna hrana za liniju, preporučuje se prije svakog drugog voća i to u bilo kojoj formi (svježa, pečena ili u pitama). Ona, kao ni jedno drugo voće, osvježava usta, masira desni, čisti zube i održava im sjaj i bjelinu.

Ono što jabuku izdvaja od ostalog voća je visoki sadrzaj pektina. Jabuka je bogat izvor vitamina A, B, C i važnih minerala i mikroelemenata.

No, kako je uzgajati, pročitajte u nastavku ...

ImageIzbor mjesta za podizanje zasada
Pored odabira povoljnije parcele (pristupačnije i plodnije), ukoliko se zasad jabuke podiže na podlozi M9 (standardna podloga u uzgoju ove vrste voćaka), te je u blizini šumska sastojina, za očekivati je u zasadu jabuke opasnost od zeca (glodara). Naime, u funkciji zaštite od ovih štetočina potrebno je zasad jabuke ograditi pletenom ogradom, iskopati kanal sa vanjske strane, uz svaku sadnicu postaviti mrežicu za zaštitu od zeca, i na kraju efikasno je premazati kočić uz sadnicu svinjskom mašću.

Priprema zemljišta za sadnju
Svježe krčevine šumskih populacija ili starijih voćnjaka nisu pogodne za podizanje novih zasada jabuke, te iste treba prvo kultivirati najmanje dvije god. Najbolje predkulture za voćnjak su leguminoze. Priprema zemljišta podrazumjeva: pH zemljišta 5,5-6,5, duboko oranje do 60 cm, 3-5 t/dunumu zgorjelog goveđeg stajnjaka, 80-100 kg NPK/dunum (10:20:30, 8:16:24), tanjiranje i frezanje. Zemljište se mora pripremiti što je moguće bolje, jer će na tom mjestu voćnjak biti eksploatisan 15-tak godina. Dubina kopanja rupe takođe zavisi od intenziteta obrade.

ImageIzbor sadnog materijala
Sadni materijal nabavlja se od ovlaštenih rasadnika. Svaka sadnica mora da ima markicu/etiketu na kojoj stoji: ime i adresa rasadnika, vrsta, sorta, podloga, starost podloge i plemke, za koju godinu i sadnju važi i deklaracija. Certificiran sadni materijal preduslov je uspješnosti buduće proizvodnje voća.

Dimenzije rupe za sadnju i tehnika kopanja rupe
Sadnja jabuke obavlja se u jesen, jer je to najbolji momenat kako bi se voćke pripremile za naredni period. Dimenzije rupe za sadnju, u pravilu, iznose 60x60 cm. Međutim, ukoliko je zemljište dobro pripremljeno iste mogu biti i manjih dimenzija, dok kod idealno pripremljenog zemljišta sadnja se može vršiti i u brazde. Kopanje rupe izvodi se na sljedeći način: prvo se iskopa gornji sloj zemljišta (zdravica) na dubini od 30 cm (jedan ašov), te se isti odloži na jednu stranu. Drugi sloj (još 30 cm – mrtvica) izdvoji se na drugu stranu. Dakle, ova dva sloja zemljišta jasno se razdvajaju.