Uzgoj cvekle

Pitajte, odgovaramo

ImageHtio bi da na parceli od 17 dunuma u Trnovu zasadim cveklu. Kakva je situcija sa otkupom i načinom sjetve, mašinama za obradu itd. 

Pozdrav, Milenko

............................................

Pozdrav, Milenko

Za proizvodnju cvekle je potrebno rahlo i dobro obrađeno tlo na dubini od 25-30 cm. Optimalne temperature za razvoj korijena su 15-20 stepeni C i pri takvim uvjetima postiže se najbolje debljanje korijena i najbolja obojenost. Mlade biljčice cvekle mogu podnijeti kraće vrijeme i temperature do -3 stepena C, dok su starije biljke osjetljivije i bilo bi uputno korijene povaditi prije mrazeva ili niskih temperatura.

Cikla je podložna napadu štetnika i bolesti, pa treba imati u vidu zaštitu nasada kako bi se postigla optimalna kvaliteta i količina proizvoda. Što se tiče sortimenta, to ćete se posavjetovati sa otkupljivačem.

Teško je govoriti o namjenskoj poljoprivrednoj mehanizaciji za ovu biljnu vrstu, budući da proizvodnja cvekle nije puno zastupljena na našim prostorima, mada se uvijek neka postojeća mehanizacija može doraditi ili preraditi u slučaju da se namjenska ne mogne pronaći.

A što se tiče otkupa, bilo bi dobro da kontaktirate velike prerađivače u BiH, ali mislim da ćete u svakoj iole
opskrbljenoj trgovini naći barem poneki proizvod na kojem imate kontakte preko kojih ćete doći do željenih informacija.

Pozdrav od djelatnika Agroinkubatora Žepče
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link