Baner

Pelin

Lijepo je znati

Pelin je autohtona biljka Azije i Evrope, uključujući i Britaniju, a u Ameriku je stigao kao kultivirana biljka. Po mitu, pelin je izrastao iz tragova repa zmije kada je napuštala Raj.   

Po drugom mitu, grčka boginja kreposti Artemida imala je toliko koristi od njega da ga je i preimenovala iz Parthensis absinthium u Artemisia, po sebi. Smatra se da je Shakespeare mislio na pelin u Snu ljetne noći, kada Oberon budi Titaniju uz pomoć soka Dijanina pupoljka (Artemida se u rimskoj mitologiji zove Dijana).

 

 

Pelin simbolizira bol, uglavnom u obliku gorčine, a posebno bol koju izaziva odsutnost. Nekada se vješao na vrata da otjera zle duhove, stavljao u tintu kako miševi ne bi pojeli stara pisma te se koristio i kao sredstvo protiv buha. Stoljećima se koristi kao jedan od glavnih sastojaka aperitiva i biljnih vina, a pića poput absintha i vermuta po njemu su dobila i ime.

Upozorenje: Trudnice ne smiju uzimati nijedan proizvod koji sadrži gorki pelin!

Divlji pelin, poznat i kao gorki pelin ili Božje drvce

Pelin (Artemisia absinthum) je trajna biljka sa razgranatom stabljikom, polugrmastog oblika, visine do jednog metra; stabljika mu je okrugla, sa perasto razdijeljenim listovima, a cvjeta u grozdu sa sitnim sunovraćenim glavicama. Cvjetovi se sastoje od čašice sa uskim lapovima, blijedožutog, ljevkastog, na krajevima petodijelnog rascijepljenog vjenčića, pet prašnika i nadraslim tučkom. Kao divlji, pelin raste na osunčanim neobraslim zemljištima, a zbog svoje ljekovitosti sadi se u vrtovima. Za lijekove se listovi sabiru prije cvatnje te cijela biljka za vreme cvatnje. Suše se u hladu na temperaturi od oko 40ºC i čuvaju na suhom mjestu u zatvorenim posudama.

Savjet: Kao prva pomoć kod trovanja gljivama, pomaže ako se pije pelin kuhan u sirćetu.

Uzgoj

Pelin se može uspješno gajiti na zemljištima slabije plodnosti, na pjeskovitom ili ilovačnom tlu sa dovoljno krečnjaka. Kao višegodišnja kultura na istom zemljištu živi više godina. Lako se razmnožava sjemenom i dijeljenjem starih bokora. Sije se direktno na parcelu ili u lijehe za proizvodnju rasada.

U uzgoju se od mjera njege primjenjuje kultiviranje, okopavanje, prihranjivanje, prorjeđivanje i popunjavanje praznih mjesta.

Ljekovitost

Pelin je biljka jako gorkog ukusa. Odlično je sredstvo za čiščenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se u liječenju loše probave, nadimanja, slabog apetita, podrigivanja, žgaravice, glista, bolesti jetre, slezene, bubrega, žutice, groznice, grušanja krvi, mokraćnog mjehura, vodene bolesti i osipa. Osim toga, pelin povoljno utiče na organizam u cjelosti. Tako pomaže i pri težim smetnjama tipa debljine, šećerne bolesti te u duševnim smetnjama koje, više ili manje, imaju dublji uzrok u neredovnom radu probavnih organa.

Koristi se u malim količinama. U njegovom eteričnom ulju ima tujana koji je inače jak otrov. Pelin ne treba uzimati često i dugo vremena jer tada može izazivati glavobolju i vrtoglavicu. Priprema se tako da se prelije ključalom vodom i u obliku praška. Često se kombinira u primjeni sa drugim travama. Upotrebljava se u vidu čajeva, tinktura i ekstrakta. Koristi se u humanoj i veterinarskoj medicini, kao i u industriji alkoholnih pića.

Savjet: Kod svih teškoća u želucu, uzima se 15 do 20 kapi pelina sa isto toliko kapi vode i to dva do četiri puta dnevno.

Pelinova tinktura

Alkoholna tinktura pelina (Tinctura absinthii), koja se uzima 8 do 10 kapi na kocki šećera, jedan do tri puta dnevno, priprema se maceracijom 10 g pelina u 2 dl lozovače (45%).

Tinktura je dobro sredstvo i za vanjsku upotrebu. Koristi se za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja; nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu za vanjsku upotrebu poslužiti i pelin kuhan u vinskom sirćetu (20 g pelina na jednu litru sirćeta). Tkaninu namočite, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Takvom oblogom  se odstranjuje i glavobolja uzrokovana prehladom.

Zanimljivost: U 17. vijeku Culpeper je preporučavao mješavinu pepela gorkog pelina i ulja kao lijek protiv ćelavosti.

U kulinarstvu

Listovi gorkog pelina mogu se koristiti u salatama. Imaju jaku aromu pa ih koristite u malim količinama. Mogu se koristiti i za pravljenje aromatičnog sirćeta.

Ostale upotrebe

Sredstvo protiv moljaca

Pelin se može koristiti kao sredstvo za tjeranje moljaca i drugih insekata od odjeće, budući da mu je miris oštar i osvježavajući i ne ostaje u odjeći. Dovoljno je da stavite po dvije čajne kašike suhog pelina, lavande i metvice u male platnene vrećice i sredstvo protiv insekata je spremno.

Pelinovo vino

Za pripremu pelinovog vina koristi se 20 g biljke pelina u jednu litru vina. Pusti se da vino izvlači pelin do željene gorčine, a zatim se procijedi i pelinovo vino je gotovo. Koristi se 2-3 puta dnevno po 0,5 dl.

Upozorenje: Pelin se ne smije uzimati oralno bez medicinskog nadzora. Čestom upotrebom se može dovesti do grčeva, nemira i povraćanja, a predoziranje uzrokuje vrtoglavicu, grčeve, opijenost i delirij. Pelinovo ulje je jak otrov, iako uz pravilno doziranje postoji mala opasnost.

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Izvor: Gusto

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link