Baner

RS: Novim Pravilnikom pravična raspodjela podsticaja

Vijesti - Vlada

ImagePravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za poljoprivredu u Republici Srpskoj (RS) razlikuje se od prethodnog samo u tome što je morao biti prilagođen pravičnoj raspodjeli znatno manjeg iznosa novca kojim ove godine raspolaže resorno ministarstvo, potvrdio je Srni pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj Zoran Kovačević.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ima obaveze iz prošle godine od 24 miliona KM, tako da u budžetu za ovu godinu imamo na raspolaganju 56 miliona KM, zbog čega je novi pravilnik morao da bude prilagođen pravičnoj raspodjeli tog iznosa podsticajnih sredstava za poljoprivredu - precizirao je Kovačević.

On je naglasio da su u novom pravilniku ostale gotovo sve mjere koje su predviđali i raniji dokumenti te vrste, s tim da su one umanjene kada je riječ o iznosima koji će biti isplaćeni po jedinici proizvoda, naglašavajući da na ova smanjenja, takođe, utiču i posljedice opšte globalne krize.

Prezentaciji Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za ovu godinu danas u Banjaluci prisustvovali su opštinski službenici za poljoprivredu banjalučkog regiona i predstavnici udruženja poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga.

Prezentacija tog pravilnika, koju je organizovalo Ministarstvo i Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, održana je ovih dana i u Trebinju, a za sutra u 11.00 časovana zakazana je u Bijeljini u sali Skupštine opštine.

Izvor: SRNA

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link