Baner

Poticaji u FBiH

Pitajte, odgovaramo - Vlada FBiH

ImageMoje ime je Ermin i zajedno sa bratom posjedujem 30-tak dunuma zemlje u Vlakovu (Kanton Sarajevo),  gdje smo prošle godine izgradili štalu od 200 m2 u kojoj se trenutno nalazi 30 junadi i 3 krave.

Prijavljeni smo kao samostalni poljoprivrednici i uredno registrovani u Zavodu za poljoprivredu. Za ovu i narednu godinu planiramo izgraditi i pokrenuti farmu sa minimum 100 krava muzara, uz najmoderniju opremu za mužu i držanje mlijeka, dokupiti nekih 30 dunuma zemlje...ukupna investicija od 1.200.000,00 KM.

Moje pitanje se odnosi na podsticaje, posebno federalne (koji će činiti značajnu stavku u našem biznis planu), na šta sve imamo pravo, da li se doista svi navedeni podsticaji mogu ostvariti ako mi imamo pravo na to i da li bi bilo moguće i lično porazgovarati sa Vama, na neki način dobiti osiguranje od Vas ili nas recimo možete uputiti kod konkretne osobe/institucije.

Sve ovo navodim iz prostog razloga jer smo do sada dobili ukupno 7000 KM podsticaja, mada je sama vrijednost štale, koju je procijenila Kantonalna komisija iznosila 170.000,00 KM. Žao mi je ako sam bio preopširan, ali razumjet ćete da se radi o prilično velikom iznosu investicije.

Srdačan pozdrav i unaprijed hvala!

.......................................................................

Poštovani Ermine,
Budući da je riječ o visokom iznosu investicije, pažljivo pročitajte Uputstva za ostvarivanje novčanih potpora kako biste vidjeli za koju vrstu poticaja ispunjavate uvjete.

Nisam iz Vaše poruke mogao iščitati što točno želite- poticaj za proizvodnju kravljeg mlijeka, ili možda poticaj u sustavu krava-tele, tov junadi ili pak investicijski projekt itd. To zavisi od Vaših ciljeva. Međutim, budući da govorite o investicijama, u dijelu Uputstva, Investicijski projekti B/1: govedarstvo, stoji da se poticaji daju u izgradnju farmi mliječnih krava minimalnog kapaciteta 10 muznih grla, u farme za tov junadi minimalnog kapaciteta 50 tovljenika,  u izgradnju farmi u sustavu proizvodnje krava-tele, u adaptaciju i proširenje postojećih govedarskih farmi, u opremu na govedarskim farmama,  u kupovinu osnovnog stada, u kupovinu poljoprivrednog zemljišta za potrebe govedarske proizvodnje, u kupovinu poljoprivredne mehanizacije, priključnih strojeva i uređaja u  funkciji govedarske proizvodnje.

Najniži iznos za koji se može dobiti investiciona potpora je 25.000., a najviši, u govedarstvu, 150. 000.000 KM. Ako je vaša investicija vrijednosti do 100.000 KM dostavljate poslovni plan, a ako je veća od 100.000 investicijski projekt. Rok za dostavljanje potrebne dokumentacije Federalnom ministarstvu je 15.8. Ako ni nakon čitanja Uputstava niste sigurni za koju vrstu poticaja biste aplicirali, nazovite Odsjek za stočarsku proizvodnju Sektora za poljoprivredu- 033/ 442 761, a u razgovoru s njima dogovorite eventualni dolazak u Ministarstvo.

Srdačan pozdrav, Damir Ljubić