Baner

Nešto više o buhaču...

ImageMolim Vas za info gdje se može naći literatura i autori koji znaju nešto više o ovoj vrsti ljekovitog bilja, zahtjevima njenog uzgoja, preradi i tržištu.
Hvala, Ivan

............................................................................................


Šaljem vam osnovne i značajne informacije o uzgoju buhača (buvača). Za sada mi nije poznata literatura o samoj biljci, ali dajem vam latinske nazive po kojima možete tragati za informacijama ili adrese gdje ćete se raspitati.


Buvač (buhač)

Latinski nazivi ove biljke su;  Chrysanthemum ili Tanacetum cinerariaefolium                       
Stariji naziv - Pyrethrum cinerariaefolium

ImageVeoma cijenjena biljka iz koje se industrijskim putem dobijao PIRETRIN - supstanca koja se koristi kao insekticid (sredstvo za uništavanje insekata). Domaći naziv ove biljke je DALMATINSKI BUHAČ, a početkom 20. vijeka u Hrvatskoj se uzgajao na oko 2 000 ha površine. Nažalost, danas je nivo te proizvodnje znatno opao. Susreće se kao samonikla biljka duž jadranske obale.

Buvač dobro uspijeva u toplom, sunčanom i dovoljno vlažnom području. Podnosi niže temperature, šte više - negativne temperature u toku zimskog perioda utječu na pojavu većeg broja cvjetnih glavica u narednoj godini, a cvjetovi su glavni dio ove biljke koji se eksploatiše. Nedostatak svjetlosti negativno utječe na biljku, zahtijeva dobro osunčana mjesta. Ima dubok korjenov sistem, vlagu dobro iskorištava i može podnijeti sušni period, što Dalmaciju sa njenom klimom čini veoma povoljnim ambijentom ovoj biljci.


Agrotehnika (tehnologija uzgoja) za buhač

Na istom mjestu buvač se može gajiti do 8 godina, nakon čega bi na tom mjestu 2-3 godine trebalo gajiti neki drugi zasad. Zemljište se obrađuje u jesen i to što dublje (radi boljeg razvoje korjenovog sistema), dobro je pognojiti stajnjakom. U proljeće se pristupa podizanju rasada na predhodno kultivisanom zemljištu (proljetnja kultivacija jednom ili dva puta ).

Rasad za sadnju može se proizvesti iz sjemena ove biljke u lijehama tokom februara ili marta. Rasad za rasađivanje dostiže za oko 8 nedelja te se rasađuje na otvoreno polje krajem aprila i u maju. Svake naredne godine obrada se sastoji u okopavanju u redu i kultiviranju zemljišta između redova.

Napomena: količina sjemena za proizvodnju rasada ovisi od veličine parcele na kojoj se zasad podiže. Npr. za 1 ha  ( 10 000 m²) potrebno je 400 -500 grama sjemena, odnosno proizvesti rasad na lijehi površine do 80 m². Za  1m² lijehe potrebno je 6-8 grama sjemena. Za sjeme probajte kontaktirati na www.suban.hr

Rasađuje se na razmak između biljaka 20-40 cm ,a među redovima 40-70 cm. Prve godine buvač slabo cvjeta i donosi mali rod. Te godine treba, ako je potrebno, popuniti praznine na parceli novim biljkama, ako se utvrdi da se predhodni rasad nije primio. Normalni prinosi trebaju se očekivati od druge do šeste godine uzgoja.

Cvjetanje počinje krajem maja i traje 15-20 dana, optimalno vrijeme berbe je kada je 75% rascvjetanih cvjetova jedne cvasti i to po sunčanom i suhom vremenu. Sušenje cvjetova se može vršiti u sušnicama ili prirodno, gdje se nakon jednog dana sušenja na suncu prenose se u suhu i promajnu prostoriju do potpunog sušenja.


Pozdrav, Mirjana Brzica, dipl.ing.agr.

Ukoliko i vi želite postaviti pitanje vezano za ljekovito i sobno bilje, to možete učiniti putem e-mail adrese:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da biste je vidjeli

 

 

Lijepo je znati

Trešnje

Trešnje su poznate još od 300. godine p.n.e. Njihova domovina je Turska, a u Rim su donesene oko 74. godine p. n. e. Za njihov uzgoj zaslužni su Grci.

Opširnije... Link  

Zanimljivosti

Navalite na ove namirnice i pobijedite kandidu!

Riješite se gljivica na najjednostavniji način - namirnicama sa vaše trpeze. Ubacite ove namirnice u ishranu i dosadna gljivica će se povući.

Opširnije... Link  

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link  

Partneri


Želite otići na sajam?

Pregled svih eminentnijih poljoprivrednih sajmova u zemlji i inostranstvu.
Sajmovi

Tražite povoljne poljoprivredne kredite?

Kako do kredita ili drugih stimulativnih mjera za vašu poljoprivrednu djelatnost?
Pogledaj listu