Baner

Starost je zlatno doba

Foto priče - Općenito

Nerazdvojne starice Perka (85) i Trivuna (102) više nisu prepuštene same sebi

U trošnoj kući u selu Verići kod Banjaluke, 85-godišnja Perka Zorić jedva preživljava sa skromnom penzijom i bez ičije pomoći.

Iako i sama narušenog zdravlja, Perka je donedavno brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović, jer njoj je kaže, pomoć bila potrebnija.

Prijateljstvo započeto tokom izbjegličkih dana

- Pomažem Trivuni, jer niko drugi nema, nego ja. Kuham joj i spremam po kući, presvlačim je, mada je teža od mene. Kad mogu, mogu, kad ne mogu ... - zastaje Perka i obara pogled.

Prijateljstvo započeto tokom izbjegličkih dana postalo je neraskidivo. Od tada dijele i radost i tugu.

Ovo je svijetao primjer ljudske dobrote i humanosti, no ponekad ljubav i dobra volja nisu dovoljni da se riješe životne nedaće. Zbog toga je stručna pomoć ugroženima i napuštenima itekako važna i neophodna.

Tu potrebu prepoznali su volonteri i socijalni radnici banjalučke organizacije Partner, tako da su proteklih godina pomogli više od 70 osoba poput Perke i Trivune na području Banjaluke.

Pokrenuli su projekt nazvan „Starost je zlatno doba“ kako stare i nemoćne osobe u ruralnim mjestima ne bi bile prepuštene zaboravu i nebrizi.

- Odlazak doktoru, nabavka hrane i lijekova za njih često predstavlja veliku prepreku. Zbog toga je u okviru projekta napravljena baza podataka svih kojima je neophodna ovakva vrsta pomoći. Kako bi se pomoglo najranjivijima, uposleni su njegovatelji i njegovateljice koji su i sami nezaposleni ili socijalno ugroženi. Na ovaj način i njima je omogućen kvalitetniji život i prilika za prijeko potrebno zaposlenje. - kaže Perka Kosić, socijalna radnica u ovom projektu.

Medicinska sestra posjećuje starice

Perku i Trivunu već pola godine, barem jednom nedjeljno, posjećuje Sandra Radulj, medicinska sestra ove organizacije. Zahvaljujući njenim posjetama ove dvije starice znaju da nisu zaboravljene i napuštene.


- Pomažem bakama, mjerim im pritisak, šećer, odem u prodavnicu ili ih vozim u ambulantu ako im je potreban pregled. Nekada pomognem oko čišćenja kuće, operem suđe i završim stvari koje su im potrebne. Vezala sam se za njih, a i one za mene. - kaže Sandra.

Njega i kućne posjete, prevoz do ambulante, doma zdravlja ili kliničkog centra, servis pranja rublja, samo su neke od usluga koje su postale dostupne starim i nemoćnim osobama u banjalučkoj regiji zahvaljujući projektu „Starost je zlatno doba“.

Pomoć Gradske uprave Banjaluke i UNDP-a

Prepoznajući važnost ovog projekta, koji omogućava pomoć onima kojima je najpotrebnija, Gradska uprava Banjaluke odlučila ga je sufinansirati.

"Starost je zlatno doba" realizovan je u sklopu projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III", koji implementira UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom pravde BiH i 40 jedinica lokalne samouprave. Finansiran je iz IPA fondova (Instrument predpristupne pomoći) Evropske unije, u iznosu od 2 miliona evra.

- Zajedno sa organizacijama civilnog društva i lokalnim vlastima, UNDP radi na tome da se razumiju potrebe onih kojima je pomoć neophodna, onih čiji glas se rjeđe čuje. LOD projekat postavlja temelje za bolje društvo u kojem zajednice pomažu svojim najslabijim i najranjivijim članovima. - istakao je Samir Omerefendić, voditelj projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije (LOD III)".

 

Izvor

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link