Baner

U poljima vjetrenjača

Foto priče - OpćenitoHolandija je poznata po svojim vjetrenjačama. Danas ih još uvijek ima više od 1000. Nigdje u svijetu nema toliko vjetrenjača na jednom mjestu kao u holandskom selu Kinderdijku, općina Nieuw-Lekkerland, pokrajina Južna Holandija.

Sredinom 18. stoljeća 19 velikih vjetrenjača sagrađeno na tom prostoru. One su sačuvane do današnjeg dana i sada su veoma popularna i autentična turistička atrakcija.

Kinderdijk se nalazi u Alblasserwaardu. Smješten je u slivu rijeka Lek i Noord. Vjetrenjače isušuju višak vode iz poldera Alblasserwaard – koji se nalaze ispod nivoa mora – nakon čega se voda odvodi u rijeku Lek (Rajnu).
U Alblasserwaard su problemi s vodom postali očitiji u 13. stoljeću. Veliki kanali, zvani "weteringen", kopani su kako bi se riješio problem viška vode iz poldera. Međutim, isušeno tlo počelo se spuštati, dok je nivo vode rastao zbog riječnih depozita pijeska.

Moćni propeleri vjetrenjača

Nekoliko stoljeća kasnije bio je potreban dodatni način za očuvanje poldera suhim. Odlučeno je da se sagradi niz vjetrenjača ograničenog kapaciteta kako bi se premostile razlike u nivou vode. Vjetrenjače su trebale biti u stanju pumpati vodu u rezervoar na srednjem nivou između zemljišta u polderu i rijeke; rezervoar se mogao ispumpavati u rijeku drugim vjetrenjačama kada god bi nivo vode u rijeci bio dovoljno nizak. Vodostaj, naime, ima sezonske kao i varijacije u vezi s plimom i osekom.Moćni propeleri vjetrenjača služe za prenošenje snage vjetra na velike lopatice koje grabe vodu. Iako su neke vjetrenjače u Kinderdijku i dalje u funkciji, vodom sada uglavnom upravljaju dvije pumpne stanice s pogonom na dizelsko gorivo koje se nalaze u blizini jednog od ulaza u ovo područje vjetrenjača, uključujući i jednu od najvećih ove vrste u Zapadnoj Evropi.

Jedna od vjetrenjača otvorena je za posjetioce tokom turističke sezone, a uglavnom je u pogonu. Tokom obilaska ove vjetrenjače, može se steći slika o tome kako je vjetrenjača radila i kakav je stil života bio u vrijeme kad je izgrađena.

Vjetrenjače u poplavi svjetla

Tokom druge pune sedmice u septembru vjetrenjače u Kinderdijku se osvjetljavaju noću i to Holanđani zovu „vjetrenjače u poplavi  svjetla“. U to vrijeme Kinderdijk naročito privlači mnogo posjetilaca iz cijelog svijeta.     

Vjetrenjače u Kinderdijku su 1997. godine uvrštene na listu Svjetske baštine UNESCO-a.- Ogroman doprinos Holanđana tehnologiji upravljanja vodom na zadivljujući način demonstriran je instalacijama u oblasti Kinderdijk-Elshout. Izgradnja hidrauličnih objekata za drenažu zemlje za zemljoradnju i izgradnju naselja počela je u Srednjem vijeku i nastavila se neometano do današnjeg dana. Ovo mjesto ilustrira sve tipične odlike koje se povezuju s ovom tehnologijom – nasipe, rezervoare, pumpne stanice, upravne zgrade i čitav niz predivno očuvanih vjetrenjača - navodi se u opisu.

Kinderdijk je udaljen samo 16 km od Rotterdama, drugog po veličini holandskog grada, a nešto manje od 10 km od najstarijeg grada u Holandiji, Dordrechta.

Tekst i fotografije: Amra Moćević, Rotterdam

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link