Baner

Neukrotiva snaga i ljepota konja s Kruga

Foto priče - Općenito 

 

Ako vas put povede kroz prostranstva Livanjskog polja, a pri tom vas posluži sreća, strpljenje ili oboje, mogli biste vidjeti prizor koji se rijetko viđa, a ostaje urezan u sjećanje cijeli život.

Budite mirni i tihi i osluškujte potmuli zvuk galopa koji vam se približava. Pazite da sasvim ne izgubite dah dok se pred vama pomalja krdo poludivljih konja koji su se skrasili i pronašli utočište na Krugu, visoravni koja im je postala dom.

Polja su bogata travom i zahvaljujući tome ovi konji su preživjeli tolike godine sami i prepušteni sebi.  Od oštrih zima i velikih vrućina moraju se kriti u šumama koje okružuju visoravan što nije njima svojstveno niti bezbjedno. Ovim snažnim i lijepim životinjama treba otvoren prostor jer samo tu imaju šansu da uoče opasnost, daju se u trk i prežive.

Srećom, o konjima s Kruga danas se već dosta zna i naša je obaveza da ih sačuvamo i da se pobrinemo da u svakom trenu budu zbrinuti, da imaju pristupačna hranilišta i pojilišta te potpunu zaštitu.

Ljubaznošću Lejle Alić i Adnana Mahmutovića, koji su nam ustupili svoje fotografije, možemo uživati u očaravajućim prizorima ovih plemenitih životinja. 

„Svaki put kad prolazimo kroz te predjele prošetamo malo s nadom da ćemo ih naći. Ovaj put smo imali sreće. Slučajno smo naletjeli na njih i pratili ih cijeli dan. Dobri su i brzo se naviknu na prisustvo ljudi. Ako niste bučni gotovo se čini kao da vas i ne primjećuju“ , kaže Lejla.

Lejla ih je počastila jabukama, što su konji rado prihvatili. A neće odbiti ni kockicu šećera ako je ponudite od srca.


 

Autor teksta: Danijela Stare Krstanović

Foto:
Lejla Alić i Adnan Mahmutović

Sva prava pridržana. Strogo zabranjeno kopiranje fotografija.

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link