Neukrotiva snaga i ljepota konja s Kruga

Foto priče - Općenito 

 

Ako vas put povede kroz prostranstva Livanjskog polja, a pri tom vas posluži sreća, strpljenje ili oboje, mogli biste vidjeti prizor koji se rijetko viđa, a ostaje urezan u sjećanje cijeli život.

Budite mirni i tihi i osluškujte potmuli zvuk galopa koji vam se približava. Pazite da sasvim ne izgubite dah dok se pred vama pomalja krdo poludivljih konja koji su se skrasili i pronašli utočište na Krugu, visoravni koja im je postala dom.

Polja su bogata travom i zahvaljujući tome ovi konji su preživjeli tolike godine sami i prepušteni sebi.  Od oštrih zima i velikih vrućina moraju se kriti u šumama koje okružuju visoravan što nije njima svojstveno niti bezbjedno. Ovim snažnim i lijepim životinjama treba otvoren prostor jer samo tu imaju šansu da uoče opasnost, daju se u trk i prežive.

Srećom, o konjima s Kruga danas se već dosta zna i naša je obaveza da ih sačuvamo i da se pobrinemo da u svakom trenu budu zbrinuti, da imaju pristupačna hranilišta i pojilišta te potpunu zaštitu.

Ljubaznošću Lejle Alić i Adnana Mahmutovića, koji su nam ustupili svoje fotografije, možemo uživati u očaravajućim prizorima ovih plemenitih životinja. 

„Svaki put kad prolazimo kroz te predjele prošetamo malo s nadom da ćemo ih naći. Ovaj put smo imali sreće. Slučajno smo naletjeli na njih i pratili ih cijeli dan. Dobri su i brzo se naviknu na prisustvo ljudi. Ako niste bučni gotovo se čini kao da vas i ne primjećuju“ , kaže Lejla.

Lejla ih je počastila jabukama, što su konji rado prihvatili. A neće odbiti ni kockicu šećera ako je ponudite od srca.


 

Autor teksta: Danijela Stare Krstanović

Foto:
Lejla Alić i Adnan Mahmutović

Sva prava pridržana. Strogo zabranjeno kopiranje fotografija.

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link