Volite li cevape?A ko ih ne voli,da mi je samo znati.Cak i vegetarijamcima zamirisu,u to sam sigurna i mnogo im jake volje treba da ne sjednu u prvu bastu cevabdzinice iz koje se siri taj zanosni miris(ako ne sjednu krisom),i posteno se pocaste,pod izgovorom da i njima ponekad treba mesa.
Uz cevape sam odrasla,prva sjecanja vezana za moju carsiju,je nemoguce u duhu prozivjeti bez zvuka ezana sa mnogobrojnih travnickih dzamija,i nezaobilaznog mirisa cevapa koji,lelujajuci sokacima pronalazi cak i najudaljenijeg setaca,,golicajuci nosnice i pozivaju ,obecavajuci nezaboravan uzitak.
I jeste uzitak.Pojesti dobru porciju cevapa,pripremljenu po dobrom,starom recepru.
Ali,krenimo ispocetka.
Svi znamo da su cevapi vec odavno tradicionalno bosansko jelo.Koliko ljudi se,boreci se sa vrucom ,dobro pomascenom piticom,pazeci da im sok od zapecenih,ali ipak socnih cevapa ne kapne na novo odijelo(ipak su u prolazu),uistinu zapita stogod o porijeklu ovog naseg specijaliteta?
Malo,cini mi se.Jer,krenuh i ja tragom bosanskih cevapa,i ne nadjoh mnogo toga.Negdje se spominje nekakv beg,kojem su na dan Kurban Bajrama iznenada dosli gosti,pa kako ih je trebalo nabrzinu nahraniti,kuharica spremila jelo od onog sto je imala.Kako i zasto ih je bas onako oblikovala,ostaje tajna,a ne znamo tacno ni da li je to istina,ali je sasvim sigurno da je cevap na nase prostore stigao sa Turcima,hiljadu petsto i neke godine…
Od grada do grada,od pasaluka do pasaluka…razvijale su se razlicite varijante ovog jela,pa tako i danas imamo mnogo vrsta cevapa,od kojih su ipak najvise puta spominjani oni iz Sarajeva,Travnika,Banja Luke.
Razliciti su,a ipak toliko ukusni,i jedni,i drugi,treci…probah cevape i na drugim mjestima,oni u Zenici mi se takodjer svidjese.
Pa sta je to sto ih cini toliko drugacijima,da dobise ime imena po gradovima?Imam nekoliko recepata…naravno,pravi majstori nikad nece otkriti bas svaki detalj svog specijaliteta,a obicno bas taj,naizgled sitni detaljcic,i cini jelo onim sto jeste.
Pa evo da pocnemo sa :
Sarajevski cevap
1.5 kg junetine od vrata ( ili plecke)
0,5 kg ovcijeg mesa(od vrata ili plecke)
Nekoliko cesana bijelog luka
so
Nacin pripremanja:Meso se izreze na kockice i posoli.Zgnjeceni luk se prokuha u vrlo malo vode,i hladnim prelije preko mesa.
Takvu meso ostaviti preko noci da stoji u frizideru.
Sutradan se meso samelje sitno(dva puta),i dobro izgnjavi rukama.
Opet ostaivi 4-5 sati na sobnoj temperaturi,a zatim maknuti u frizider.Tako je smjesa upotrebljiva 2 dana. (meni licno se ovo niti malo ne svidja jer ,po mom misljenju,mnogo bakterija se moze razviti za tih 4-5 sati).
Prije samog oblikovanja cevapa,dodaje se soda bikarbona,oko pola kasike ,tako da cevapi fino odskacu kad se peku.
Cevape oblikovati,protjerati kroz limenu spricu da budu kompaktni.
Peku se na rostilju,na jakoj vatri(bolje je na drvenom uglju nego na plinu).
Resetka se premazuje sa govedjim lojem.Ne smiju se prepeci jer ce biti suhi i tvrdi.
Sredina cevapa mora biti roza boje kad se razrezu(to je stvar ukusa takodjer,ja licno volim res pecene).
U Sarajevu koriste tzv.somune,koje rasijeku na pola i napare ih na rostilju preko cevapa.
Serviraju se sa kajmakom i lukom.
Kajmak-obicno je to onaj slani,nekad zvani „Uzicki kajmak“.Sad ga je sasvim lako pripremiti u svakom domacinstvu koje ima barem 2 krave;)
O njemu drugom prilikom,sad se vratimo na cevape.
Banjalucki cevapSastojci za 8 osoba
1400 g junetine, od plećke
40 g soli
1 cesan bijelog luka
600 g teletine
3 prstohvata Bibera
Nacin pripremeSamljeti junetinu i teletinu,pomijesati i dodati sol.mijesati 5 minuta ili duze,a zatim ostaviti u frizideru ,da odstoji 12 sati.
Oblikovanje ovih cevapa vrsi se pomoci namjenski napravljenog lijevka,a moze i rukama.
Banjalucki cevapi su precnika oko 2 cm,duzine oko 5 i prave se „plocice“,koje se satoje od 4 ili 5 cevapcica u nizu.
Pecenje-peku se na rostilju podmazanom uljem,negdje i u tavi,ali po meni,tav nije primjerna za cevape.
Ako nekog upitate gdje u banja Luci da pojedete cevape,reci ce vam:kod Muje.E pa,bila sam „Kod Muje“,cevapi nisu losi ali nisu ni priblizno tako dobri kao oni u Travniku ili Zenici.
Za moj ukus su previse suhi.
Nacin sluzenjaSluze ih tople,u lepini.Po pravilu,sa dosta crvenog luka,ali cesto pitaju zelite li salatu od paradajza,krastavica,zelenu salatu ili druge dodatke,kojima,po meni,nije mjesto na stolu uz cevape.
Travnicki cevapiSastojci:junetina,teletina,bravetina i jagnjetina.Sve u odredjenim procentima(ne dam tajni recept:D ).
Sol
Soda bikarbona
Biber
Nacin pripreme:meso se dva puta samelje,doda biber i sol(nista od drugih zacina).
Sode bikarbone sasvim malo.Oblikuju se rucno,i ostave u frizider na oko 24 sata.Ovo je vazno,radi fermentiranja mesa.
Pecenje: peku se na jakoj vatri,na rostilju podmazanom lojem,mao govedjim a malo ovcijim.
Ono sto ovoj vrsti cevapa daje poseban ukus,je voda u kojoj se kuhaju masne govedje kosti,i doda se malo ovcijeg mesa,radi arome.Takodjer,stavlja se crveni luk,prethodno zapecen na plati.Lagano se posoli.Danas stavljaju cak i Vegetu u nekim cevabdzinicama,takve ja izbjegavam,jer zelim tradicionalne,na stari nacin,pripremljene.
Pri pecenju,cevape neprestano treba okretati,mastiti lojemcak i preliti sa malo vode od kostiju,koja nam je pripremljena i vruca.Pitica se namoci u „supu“ i stavlja na plocu sa prerezanom stranom prema dole,ponekad se malo pritisne ,a kasnije okrece na drugu stranu.
Peceni cevapi se slazu u piticu,po njima crveni,sitno sjeckani luk,poklopi se i servira;)
Uz njih se obavezno pije jogurt(moze i pivo,ali jogurt je nekako….tradicija).
Ovo je bila cijela i deset,u papir;)

Za one cevape koje pojedoh u Zenici,ne uzeh recept,ali bas mi lice na ove nase,posljednje;)
Jedina razlika je sto se zenicki stavljaju u somun,koji je mnogo veci od nase pitice.A pri narucivanju morate paziti,ako u Travniku kazete da zelite cijelu i 10,dobicete porciju od deset cevapa i piticom ,kao na slici.To je neka „normalna“ kolicina.
Ako pak u Zenici to isto narucite jos ako ste zensko,prvo ce vas malo cudno gledati,a zatim donijeti ogromnu porciju,koja se po kolicini i tezini moze mjeriti sa velikom porcijom u Travniku(pitica i 20 cevapa),posto su im cevapi mnogo veci,a somun….somun je posebna prica.Naravno,nisam uspjela pojesti sve,ali zahvaljujuci izvrsnom okusu,nije ni ostalo mnogo.
Eto,to su moja iskustva.Ocekujem i vasa;)