Sada je: pon feb 27, 2017 6:53 am.




Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Tragom bosanskih cevapa 
Autor/ica Poruka

Pridružen/a: uto dec 22, 2009 12:27 pm
Postovi: 61
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
„Pitao tako gladnog vrli kupac neki, a kto je taj, šta je taj, da prostiš, gdje li je taj, odakle je taj, kuda je taj, ćevapćić rekti. A izgladnjeli tad njemu odgovor hitan dade. Ćevapćić da prostiš, jedan proizvod imade, i brend, i bosanski, da prostiš, i vruć i tuzlanski, i sarajevski, i ktomu još, da prostiš, pečen, na žaru.“

:D :D


čet jul 15, 2010 5:37 pm
Avatar

Pridružen/a: ned jan 24, 2010 4:54 pm
Postovi: 369
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
dijana je napisao/la:
„Pitao tako gladnog vrli kupac neki, a kto je taj, šta je taj, da prostiš, gdje li je taj, odakle je taj, kuda je taj, ćevapćić rekti. A izgladnjeli tad njemu odgovor hitan dade. Ćevapćić da prostiš, jedan proizvod imade, i brend, i bosanski, da prostiš, i vruć i tuzlanski, i sarajevski, i ktomu još, da prostiš, pečen, na žaru.“

:D :D


odlicno
ovo mi se dopada

samo Mak Dizadar bijase stocanin a oni znaju samo za cevap sa kasikom :mrgreen: :lol: :lol:
i za pirjan od suhih patlidzana na cuvenoj stolackoj plahi


pet jul 16, 2010 1:06 am

Pridružen/a: uto dec 22, 2009 12:27 pm
Postovi: 61
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
dok se iz restorana puši, meni se ruši... u trenu dodje mi slabo, pa rekoh zamastit ću malo. Ugostitelj me čudno gleda,ja naručih porciju...ćevapa
jer ono za čim moja duša vapi su tuzlanski ćevapi :D


pon jul 19, 2010 5:40 pm
Avatar

Pridružen/a: ned jan 24, 2010 4:54 pm
Postovi: 369
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
:lol: :lol: :lol: :lol:
cestitam

a sta imas rec o "Gurmanu" i fatiminom butu


pon jul 19, 2010 6:50 pm

Pridružen/a: uto dec 22, 2009 12:27 pm
Postovi: 61
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
ehhh..."gurman" bijah čovjek, poguzija, gdje se i sama svrstavam.
dok Buto je gurmanski odabir ljepote i talenta:)


pon jul 19, 2010 7:26 pm
Avatar

Pridružen/a: ned jan 24, 2010 4:54 pm
Postovi: 369
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
kad smo vec na ovoj gastronomsko agrarnoj temi
de mi nesto objasni
jednom sam jeo u Biksacu bihacki japrak sa vinovom lozom
nisam htio domacicu plaho bihuzurit - jer nam je spemila vezirski rucak
ali mi nikako nije jasno: kako moze biti japrak moze biti bihacki kad u bihacu nema ni vinove loze i ni riznih polja. Jedino sto je metvica iz Bakasisa mirom mirisala????


pon jul 19, 2010 11:53 pm

Pridružen/a: uto dec 22, 2009 12:27 pm
Postovi: 61
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
heheh sad me uhvati, eehhh...na to nemam odgovor, gle to bi bilo isto kad bih pitala, zasto susjedi prave burek, a ne znaju ko je pita a ko pitac :D
Nego, nadam se da se je uzivalo u jelu i mirisu.


uto jul 20, 2010 3:42 pm

Pridružen/a: sri maj 04, 2011 9:20 pm
Postovi: 19
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
Nar je napisao/la:
Ćevabdžijska iskustva

Pripremanje mesne smjese


Čevapćići se spremaju na rostilju koji ne bi trebao biti zamašćen jer masnoća za roštiljane treba da dodje iz mesa. Masno tkivo u mesu za ćevape ne bi smjela da prelazi 30 %. Za koji procenat će te se odlučiti stvar je ličnog izbora.
Da bi se ćevap kvalitetno ispekao dovoljno je da u mesnoj masi bude 10% masnog tkiva (loja).
Optimalno bi bilo imati 15-20 % masnog tkiva. Masno tkivo utiče i na teksturu ćevapa, pikantnost, pa treba voditi računa i o tome.

Mješavinu možete postići na dva načina:

-primjenom mesa one kategorije koje je po svojoj strukturi takvo da sadrzi do 30% masnog tkiva (treća kategorija), na primjer: meso sa rebara.



Nar ovo je jedan odličan članak.

Bio bih zahvalan ako bi mi odgovorio na ova pitanja.

1) Nar da li ti ovdje govoriš isključivo o jagnjećem mesu?

2) Upotrebljavaš li juneće meso?

3) Miješaš li različita mesa?

4) Koja mesa i u kojim omjerima upotrebljavaš u tvojim ćevapćićima? Pozdrav, Safet.


čet maj 19, 2011 7:07 pm

Pridružen/a: sri maj 04, 2011 9:20 pm
Postovi: 19
Post Re: Tragom bosanskih cevapa
Nar ima li ikakve sanse da mi na ova pitanja odgovoris? Bio bih ti jako zahvalan. Pozdrav Safet.


pet jun 10, 2011 12:49 pm
Prikaži “stare” postove:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati priloge.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
HR (CRO) by Ančica Sečan