Pin It

Ako do 25. februara budu uvedene najavljene zaštitne mjere na uvoz svježeg i zamrznutog goveđeg i svinjskog mesa, poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini odustaće od protesta jer su time njihovi zahtjevi ispunjeni. Ovo je za BHT1 potvrdio predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Republike Srpske Stojan Marinković. Provjerili smo – kada se može očekivati usvajanje zaštitnih mjera?

 poljoprivrednici odzak3 1

Uvođenje zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uskoro će se naći pred Savjetom ministara. Naime, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH narednih dana uputiće Savjetu ministara prijedlog Vlade Republike Srpske. Za poljoprivrednike je ovo važna i dugoočekivana prekretnica.

STOJAN MARINKOVIĆ, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske

“To je, po našem mišljenju, istorijski pomak iz prostog razloga što BiH od SSP nije uvela nijednu zaštitnu mjeru na poljoprivredne proizvode. Ovo je nama vjetar u leđa, koji smo godinama tvrdili da imamo tržišne viškove i prekomjerni uvoz”.

Ako Savjet ministara usvoji ovaj prijedlog, poljoprivrednici odustaju od protesta, kažu organizatori.

GORAN SIMIĆ, Udruga poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

“Protesta neće biti. Protesti su i bili jedan od razloga je bio uvođenje zaštitnih mjera, oni ako ispune kako su obećali – mi nećemo ići dalje u proteste”.

Trenutno se radi na usaglašavanju detalja samog prijedloga.

GORAN SIMIĆ, Udruga poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

“Imamo da za sve kulture damo prijedloge koja su to tri mjeseca u godini kada imamo naše količine i kada ne smijemo dozvoliti uvoz, takođe za meso juneće i svinjetinu – kada će donijeti mjere i kada će prestati zabrana”.

STOJAN MARINKOVIĆ, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske

“Da te mjere budu u trajanju od dvije godine sa mogućnošću produženja, s tim što se može u toku samog trajanja mjere vršiti korekcija u smislu suspenzije ili ograničenja mjere”.

Kada će tačno prijedlog o uvođenju zaštitnih mjera biti upućen Savjetu ministara i kada će biti razmatran, od ministra Staše Košarca nismo uspjeli saznati. Govoreći o zaštiti domaće proizvodnje, ranije je najavio da se u budućnosti planiraju i poljoprivredni popisi.

STAŠA KOŠARAC, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

“Da se izvrši popis u poljoprivredi na temelju jedinstvene metodologije uz uvažavanje entitetskih nadležnosti i angažman ministarstava poljoprivrede. Neki realan rok o kom smo razgovarali, mogao bi biti u septembru 2023. godine”.

Ono što je izvjesno je da će uvođenje ovih mjera imati višestruke prednosti, jer će, pored viškova, riješiti i problem pada cijena, ističe ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

BORIS PAŠALIĆ, ministar poljoprivrede Republike Srpske

“Da pomognemo našim proizvođačima u onom obimu u kom možemo. Mi možemo donekle da to kompenzujemo, ali problem koji je globalan, koji imaju sve zemlje na svijetu, ne može Republika Srpska da riješi na svom prostoru nezavisno od okruženja”.

Prema podacima koje su u posljednjih mjeseci poljoprivrednici prikupili u nekim dijelovima Republike Srpske poput Bijeljine, Brčkog i Gradiške, ima 16.500 tovnih svinja i oko 5.500 bikova koji su bili spremni za isporuku.

Izvor