Baner

Kako uzgajati špinat?

Savjeti stručnjaka - Korisni savjeti

ImageŠpinat je jednogodišnja biljka kratke vegetacije, koja se kod nas, i uopšte u zemljama umjerenog pojasa, dosta gaji. Gaji se u svim našim krajevima, uglavnom za gradske pijace, a u novije vrijeme i za konzervnu industriju. Posebni prehrambeni značaj ove kulture jeste u tome ...  
 
 
Image...što prispijeva u vrijeme kada drugog povrća malo ima. Za ishranu se upotrebljava mlado lišće čija se hranjiva vrijednost visoko cijeni. Ono sadrži značajne količine lako svarljivih bjelančevina, vitamina i mineralnih soli, naročito željeza, fosfora i kalcijuma.
 
Gaji se kao proljetni, jesenji i ozimi usjev. Postoje mnoge sorte špinata, ali kod nas se najčešće gaje dvije: matador i viroflej.
 
 
 

ImageMATADOR
razvija snažnu poluuspravnu rozetu sa krupnim, ovalnim, lako naboranim, mesnatim listovima na srednje dugim drškama. Srednje rana sorta s vegetacionim periodom od oko 35 dana. Dobro podnosi niske temparature, pogodna je za jesenju sjetvu.
 
 
 
 
  
ImageVIROFLEJ je stara dobro poznata sorta, s poluuspravnom rozetom i jajolikim glatkim listovima šiljastog vrha, svijetlo zelene boje. Rano kreće u stablo, rano stasava i također je otporna na mraz.
 

 
 


Kod nas se špinat gaji uglavnom za rano proljeće i to direktno iz sjemena, tako što se sije do polovine oktobra mjeseca.

Špinat uspijeva na svim baštenskim zemljištima. Neophodno je da se zemljište za špinat obradi neposredno poslije skidanja prethodnog usjeva. Ukoliko prethodna kultura nije đubrena stajnjakom, dobro je pod špinat zaorati 0.3-0.4 tone po aru dobro zgorjelog stajnjaka, jer špinat dobro reaguje na stajnjak, a ako je prethodna kultura đubrena stajnjakom, količinu stajnjaka smanjiti, a može se dodati i malo mineralnog đubriva.

ImageŠpinat se sije na međuredni razmak 20-30 cm i na dubinu 3-4 cm. Treba posijati 0.20-0.25 kg sjemena po aru. Zasijana parcela se mora povaljati. Na velikim površinama, naročito ako se špinat gaji za industrijsku preradu, sije se gusto - 0.80 - 1.00 kg sjemena po aru. U tako gustom usjevu listovi stoje uspravno pa se usjev može pokositi mašinom. Na taj način dobija se znatno veći prinos, pogotovo ako se siju hibridi snažnijeg rasta. Špinat posijan polovinom oktobra - ozimi špinat dospijeva za oko 180 dana.

Od mjera njege primjenjuje se: prihranjivanje, suzbijanje korova uz održavanje povoljne vlažnosti zemljišta. Ozimi špinat se prihranjuje u rano proljeće. Azotno đubrivo (5 - 10 grama po m2) unosi se između redova, a poslije đubrenja špinat treba zaliti i obaviti prašenje između redova.

ImageOd bolesti se najčešće javlja plamenjača, naročito ako je vlažno vrijeme. Hemijske mjere borbe protiv plamenjače u špinatu se ne preporučuju.

Berba špinata započinje kad biljke dobiju 5-6 dobro razvijenih listova i traje sve dok ne potjeraju u cvijetonosna stabla. Usjevi iz jesenje sjetve - ozimi špinat obično prispijevaju u martu i aprilu. Berba se obavlja kidanjem listova, kada je berba duža, ili čupanjem cijele biljke. Berba se obavlja u svježijim časovima dana - ujutro kada padne rosa i predveče. Usjevi iz jesenje sjetve daju prinos 10 - 15 kg na 10 m2.