Pin It

Dok najavljenog izvoza mesa u Tursku još nema a viškovi rastu, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac zatražio je da naša zemlja dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice Europske unije.

meat1

 

Ovaj zahtjev ministar Košarac uputio je juče šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru.

Bosna i Hercegovina je pod pritiskom da nastavi vanjskotrgovinski promet crvenog mesa s obzirom na ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum u BiH usljed pandemije virusa korona.

Glavni problem je zaustavljeni izvoz mesa u Tursku koji uprkos najavama još nije krenuo niti ima indicija da bi mogao u skorije vrijeme da počne, jer je pandemija zaustavila sve procese.

Ministar Staša Košarac tvrdi da će istrajati na tome da se, kada epidemiološki uslovi dozvole, sa predstavnicima kompanije Tareks i svim certifikovanim klaničkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH definiše primarni otkup domaće proizvodnje putem klaničkih firmi koje imaju certifikate za izvoz mesa u Tursku.

- Zbog prisutnih viškova u oba entiteta, a koji se odnose na primarnu proizvodnju, neophodno je za ovu godinu povećati kvotu sa 3.000 tona na 5.000 tona od ukupno odobrenih 8.000 tona. To bi značilo da akumulirane viškove možemo prodati Turskoj, čime bismo obezbijedili veću robnu razmjenu, kao i otkup domaće proizvodnje. Insistiraću na tome da sa turskom kompanijom, koja je ovlaštena za izvoz mesa u Tursku, definišemo da se u ovaj posao uključi značajno veći broj certifikovanih kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, što do sada, nažalost, nije bio slučaj. O ovim temama nedavno sam razgovarao sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocem i upoznao sam ga sa stavovima, kazao je Košarac za Nezavisne.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, kazao je istom listu da ima dosta junećeg mesa viška za otkup. Navodi da je otkupljeno samo ono što je finansiralo resorno ministarstvo.

Izvor