Uzgoj zelene salate

Savjeti stručnjaka

Index ÄŤlanka
Uzgoj zelene salate
Stranica 2
Sve stranice
ImageZelena salata u svom sastavu ima 90 % vode. Tamni listovi su bogati folatima i sadrže dosta beta karotena, vitamina C, kalija. Ima malu kalorijsku vrijednost. Zdrava je za probavu i rad jetre. U 100 g nalazi se samo 13 kcal.

ImageSalata (lactuca sativa L.) se uspješno gaji u različitim oblicima zaštićenog prostora i na otvorenom polju. Rast i razvoj odvija se na temperaturama 10-18 C, a u fazi formiranja glavice 5-8 C. Dobro podnosi kratkotrajne radijacione mrazeve u ranijim fenofazama porasta (rozeta) čak i do -8 C. Visoke temperature 25 C, a naročito 30 C dovode do ubrzanog cvjetanja.
ImageSalata je usjev kratke vegetacije, 50 do 120 dana, što zavisi od tipa, sortimenta, sezone i uslova gajenja. U objektima zaštićenog prostora, salata je uglavnom ozimi usjev, koji se u satakleničkoj proizvodnji gaji uz dopunsko zagrijavanje, dok se u plastenicima uglavnom proizvodi bez grijanja u kasnu jesen i početkom proljeća.

Na otvorenom polju salata se gaji u proljetnoj, ljetnoj i jesenjoj proizvodnji, kada ne postoje značajna ograničenja u smislu meteroloških uslova, ukoliko se odabere adekvatan sortiment i tehnologija gajenja.


ImageProizvodnja rasada i rasađivanje

Rasad salate se može proizvoditi u hladnim i toplim lijehama, u sandučićima, kontejnerima ili tresetnim kockama. Zapremina supstrata po rasadnici kreće se od 10-30 cm3, što zavisi od načina i sezone gajenja. Najbolji su supstrati sa visokim učešćem organske materije visoke vododržljivosti i kapaciteta apsorpcije. U pripremi supstrata koristi se prosijano šumsko zemljište od mekih liščara (ne preko 40%), kompost iz tople lijehe (do 40%), glistenjak (ne preko 20%), različite vrste treseta -bijeli i crni- koji prestavljaju osnovu supstrata, nakon prethodnog neutralisanja izmjenjive kiselosti, unošenje hidratizirani kreča ili vodorastvorljivog kalcijum-nitrata.

Perlit, zeolit ili pijesak se dodaju do 5 % u cilju pulverizacije zbijenih supstrata sa većim učešćem zemlje ili crnog treseta. Visoka kvalitetna vodorastvorljiva đubriva ujednačenog NPK sastava sa mikroelementima dodaju se 3-4 kg/m3 da bi se obezbijedilo 1600-1800 g pristupačnih, čistih hraniva. Proizvodnja u kontenjerima sa 84,104 ili 160 otvora podrazumijeva finiji teksturni sastav supstrata i obično se u ove svrhe koriste gotove mješavine obogaćene bijelim i crnim tresetom.

 

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link